Impressió en 3D: Què nassos és i (per què) la necessitem?

per Mitja Suvajac / tecnologia / 26-11-2019

Sovint la gent em pregunta sobre les meves aficions, i sempre queden perplexos quan esmento que m’agrada la impressió en 3D i que tenim algunes impressores 3D a casa. És com ciència ficció per a ells, pots pensar alguna cosa, modelar-la en un ordinador, enviar-la a la impressora i tenir-la enllestida en un parell (un parell és un terme molt relatiu, ja que hi ha hagut impressions que han tardat diversos dies) d’hores. Efectivament, sembla ciència ficció però no ho és, ha estat una cosa real des de fa més de 40 anys ha esdevingut un fenomen molt estès i assequible, fet que és indubtablement positiu.

Vols conèixer les claus de l’èxit empresarial? Llegeix el nostre article per descobrir com crear un negoci.

Per què existeix l’impressió en 3D?

Però abans no entrem a explicar per què la impressió en 3D és guai, cal que ens familiaritzem amb què és exactament. La part d’impressió del nom està certament mal escollida, igual com passa amb els números imaginaris de mates, com poden existir, si són imaginaris? Una pregunta molt similar sorgeix en el cas que ens ocupa, com pots “imprimir” un objecte en 3D? Per evitar això, als experts se’ls ha acudit un concepte encara més esfereïdor, “fabricació additiva”. Una expressió que, en efecte, descriu la lògica que subjau, però sona de forma igualment horrible. En qualsevol cas, la fabricació additiva és un procés en què crees un objecte capa per capa fins que pren la seva forma final.

I per què això és interessant? Bé, durant els darrers 150 anys l’estàndard ha estat agafar un bon tros de de material i anar-lo buidant i modelant a poc a poc, utilitzant eines de buidatge com ara gúbies. Aquesta tecnologia ha evolucionat fins als CNCs, amb què l’ordinador s’ocupa de dels moviments precisos i és que no va ser fins a la dècada dels 1980 que als humans se’ls va acudir afegir material enlloc de treure’l. No us avorriré amb la història de la impressió en 3D, sinó que en canvi us explicaré quina és la situació en l’actualitat. Tenim moltíssimes impressores 3D a preus molt baixos, algunes fins i tot per sota dels 300$, fet que és força fascinant, però què portaria a un ciutadà mitjà a utilitzar una màquina com aquesta?

Impressora 3D

Raons per comprar una impressora 3D

La primera resposta que ve a la ment és la creació de joguinetes diverses, que de fet és quelcom que molta gent fa. Però molts troben millors usos per aquesta tecnologia, que s’utilitza molt sovint en ordinadors i dispositius electrònics casolans, seguint la moda del DIY – “Do It Yourself”. Així mateix, també es fa servir per fer tota mena de carcasses i diferents peces mecàniques. Parlant de peces mecàniques, pensa en les incomptables ocasions en què has trencat la tapa de les piles del comandament a distància i ho has arreglat maldestrament amb cinta d’enganxar. Doncs bé, amb una impressora 3D no hi ha necessitat d’aquesta mena de solucions voluntarioses però ineficients a parts iguals perquè simplement pots imprimir una part nova. També hi ha altres aplicacions de la impressió en 3D com ara construir cases o imprimir òrgans humans entre moltes d’altres, però aquests projectes són ja una altra història i, a més, no es poden dur a terme amb una màquina de 500$.

Tens una idea d’app? A splashapps transformem la teva idea en una realitat. Explica’t i la durem a terme!

He dit abans que “simplement pots imprimir una part nova”, cosa que probablement hagi decebut a molts dels que teniu una forta consciència ecològica, però no hauríeu d’estar-ho. La impressió en 3D en si mateixa és la tecnologia de producció més neta i menys malgastadora perquè utilitza la quantitat exacta de material que es necessita i, fins i tot si alguna impressió falla, el plàstic utilitzat pot ser fàcilment reciclat, gràcies a la seva puresa i qualitat. Al marge d’això, la producció amb impressores 3D pot ser tan reduïda com d’una sola peça, fet que significa individualització completa, no els centenars de milers de peces que es produeixen amb el mètode d’omplir motlles per injecció del material, que també redueix les deixalles a pràcticament zero.

Idees finals

Amb tot això present, considero que la impressió en 3D té un gran potencial (sí, la gent porta dient-ho des de fa 20 anys, però ningú ha intentat veritablement la seva popularització, així que no escoltaré les seves queixes). Crec que un curs d’aquesta matèria s’hauria d’ensenyar a les escoles ja que tothom ha de saber com crear els seus propis objectes si no vol ser dependent dels altres a l’hora de solucionar qualsevol tasca simple amb què es trobin.

Vols conèixer les claus de l’èxit empresarial? Llegeix el nostre article per descobrir com crear un negoci.

Ganes de més?

Has acabat aquest article sobre “Impressió en 3D: Què nassos és i (per què) la necessitem” i esperem que l’hagis gaudit. En vols més?

La nostra història

Hi havia una vegada un jove estudiant que va aprendre a programar a l’Escola. Estava fascinat per la possibilitat de crear apps ell mateix i, d’ençà, splashapps va créixer fins a esdevenir una realitat i no un somni infantil.

Tens una idea d’app?

A splashapps transformem la teva idea en una realitat i creem apps útils i jocs divertits. Explica’ns la teva idea i podem intentar dur-la a terme plegats!