per Lorena Díaz / empresa / 19-08-2019
Hi ha més de 125 milions de petits negocis al món i la competència està en augment. En començar un negoci o empresa és molt important evitar alguns dels errors habituals i cal seguir algunes línies mestres per aconseguir l’èxit. En aquest article dividit en 2 parts, veurem alguns dels consells i trucs sobre el procés de desenvolupar una idea de negoci i els següents 9 passos ens serviran de guia.
Una primera ullada
És important tenir present que, com que vivim en l’era digital, avui en dia ja no n’hi ha prou amb obrir una botiga i esperar que els clients arribin com caiguts del cel. La competència és més gran i cada negoci tradicional, fins i tot la petita botiga local de barri, ha de completar-se amb una versió en línia que representi acuradament els valors i serveis d’aquell projecte empresarial.
Obrir una empresa és un procés, un repte difícil que l’emprenedor normalment afronta per primer cop, sense saber què fer i quan fer-ho. Errades comuns apareixen més sovint del que seria idoni però, com es poden evitar?
És per aquesta raó que hauries de considerar el teu negoci com si fos un procés industrial: comences elaborant un pla, continues per desenvolupar-lo, a continuació comproves els resultats i finalment actues en conseqüència. En obrir una botiga o empresa hauries de saber que ja et trobes en una situació de desavantatge respecte a aquells emprenedors que ja han fet el pas abans que tu i han creat un nou negoci ja que ells coneixen millor el procés i les claus per tenir èxit.
Has de trobar un bon model de negoci. Has d’escollir i investigar quins clients, quins segments, quins canals, quines aliances clau i quins recursos es necessiten actualment per tal d’intentar esbrinar com aquests poden canviar a mitjà termini. També has d’identificar quina és la principal font d’ingressos i beneficis econòmics que tindrà la teva nova empresa.
Dit això, submergim-nos en els primers 5 passos essencials per començar un negoci exitós, que són algunes de les coses més bàsiques que tot emprenedor hauria de tenir en compte quan enceti qualsevol mena de negoci independentment del mercat específic en què es centrarà. Aquesta és la part 1 de 2 articles que contenen els 9 passos essencials per tenir èxit amb un negoci.
Ja ets un expert? Salta aquest article i ves directament a la part 2 per descobrir els darrers 4 passos.
#1 Dedica temps a fer una recerca exhaustiva
Si estàs determinat a crear la teva pròpia empresa, cooperativa o fundació segur que ja tens una idea emprenedora. Però si aquest no és el cas o tan sols estàs determinat a esdevenir un emprenedor aquest és el primer pas que has de donar. Una bona pluja d’idees o fer una llista d’empreses que ens agraden poden ser uns bons punts d’inici
També existeix la possibilitat d’escollir com a opció l’obertura d’un negoci ja existent, per exemple amb la fórmula d’una franquícia. En aquest cas, la majoria de la feina ja estarà feta: el concepte, la marca i les operacions entre molts d’altres.
Per a que un petit negoci assoleixi l’èxit hauria de resoldre un problema, cobrir una necessitat o proporcionar un producte que no existeixi. En resum, hauries d’oferir quelcom que el mercat vulgui. Un cop tinguis un parell o tres d’idees interessants en ment està recomanat aprofundiren el model de negoci: quina serà la teva estratègia de sortida al mercat, els clients potencials, quina política de preus seguiràs, què oferiràs millor que les altres empreses, etc. Si ja saps la resposta a aquests punts, és hora de posar-se mans a l’obra amb el pla de negoci.
#2 Dissenya un bon pla de negoci
El pla de negoci és una eina per avaluar oportunitats i definir la seva viabilitat però sovint també esdevé una mena de “mecanisme de seguretat” per minimitzar riscos en crear una companyia. Recorda que hi ha dues maneres comuns de fracassar: d’una banda no és bo fer coses sense pensar-les i de l’altra tampoc serveix pensar coses sense fer-les. En aquest punt aquests errors són freqüents i és crucial saber-los evitar.
Hi ha qui comença sense un pla i hi ha qui planifica sense començar. El teu pla de negoci ha de ser simple, realista i pràctic per tal que sigui interessant per a socis i inversors. La part positiva és que hi ha molts tipus de plans de negoci adequats per a diferents tipus d’iniciatives empresarials i cada companyia pot adaptar-lo fàcilment de la manera que millor funcioni per a ells. En aquest article de Forbes tens una guia pràctica sobre Com crear un pla de negoci.
Normalment, hi ha dos tipus de plans d’empresa en funció del suport financer que calgui. En cas que necessitis suport financer, el pla de negoci serveix de document de mostra del teu projecte de negoci autònom, especialment per aplicar a fons i subsidis, en què sovint és obligatori, però també per a trobar inversors privats o obtenir un crèdit bancari.
En cas que no sigui necessari un suport financer inicial, com a emprenedor o persona autònoma ets el principal interessat en tenir un pla de negoci, perquè a través d’aquest document disposaràs d’una eina per analitzar i planificar el teu projecte, conèixer-lo millor, identificar les seves fortaleses i debilitats i començar la companyia amb més coherència i rigor, augmentant les teves possibilitats de tenir èxit. A més, un bon pla pot ser d’utilitat en l’organització de tasques quotidianes.
#3 Planifica les teves finances
A aquestes alçades hauries d’haver entès clarament tots els aspectes del teu projecte i si encara no és així et recomano que retornis als punts 1 i 2 o podries córrer el risc de tenir una planificació econòmica pobre.
Hi ha diverses fonts de finançament per a emprenedors, cadascuna amb els seus pros i contres, però els diners mai no haurien de ser un obstacle per endegar el teu negoci, tampoc la inversió inicial. Hi ha qui té prou capital inicial per començar de zero però d’altres necessiten buscar finançament i aquí és on la solidesa del teu pla de negoci es posarà de relleu. Ningú dona diners sense cap interès, fins i tot els governs o els programes de suport i desenvolupament econòmic esperen que el teu projecte sigui prou convincent.
És una pràctica recomanada que reuneixis la totalitat del cost que tindrà posar en marxa el negoci amb factors com ara les taxes legals, impostos, equipament, llicències, inventari, etc. Finalment cal subratllar la necessitat d’anticipar el cost que el negoci tindrà durant els 12 mesos següents a l’obertura o posada en marxa. Dit això, la suma d’aquestes xifres és la inversió inicial que hauràs de fer.
Tens una idea d’app? A splashapps transformem la teva idea en una realitat. Explica’t i la durem a terme!
#4 Tria la millor estructura i forma legal
La teva botiga o negoci pot prendre la forma d’una empresa d’un únic propietari, una societat, una societat limitada o una corporació entre d’altres formes jurídiques com la cooperativa o la fundació. És molt important seleccionar la forma legal adient perquè pot tenir un gran impacte en molts factors: des del nom del teu negoci fins a la teva responsabilitat legal passant per la forma en què pagues els impostos. És una pràctica comú escollir una estructura inicial i canviar-la a mesura que el negoci creix així que no li donis més voltes de les necessàries i simplement escull el que sigui millor per a tu.
#5 Escull i registra el nom de l’empresa
La diferència entre un negoci d’èxit i el que simplement és “una empresa del sector més” és la diferenciació del mercat. Aquesta s’assoleix a través d’elements com el logo, l’eslògan, el nom, la missió i la visió, alguns principis i valors i una proposta de valor entre d’altres.
Molts d’aquests elements esdevenen aspectes importants en la identitat de la teva empresa així que cal fer-los únics per a que els clients et recordin i et prefereixin per sobre de la competència. Per trobar una identitat de marca satisfactòria i elements gràfics memorables és una bona idea recórrer a empreses del sector que t’ajudin amb aquesta part com ara AmbientGràfic.
L’experiència d’usuari també és part de la imatge que un consumidor s’endú de l’empresa o el producte i aquesta experiència ho inclou tot: des de les característiques del producte o servei fins al tracte personal o com hi accedeixes. Pensa en proveir una experiència positiva i única.
Quan ja hagis escollit el nom per al teu negoci, hauràs de comprovar si ja està registrat o s’utilitza per una altra empresa i després el podràs registrar. El procediment legal per fer-ho pot semblar fatigós i complex però val la pena. Les corporacions, societats limitades o d’altres habitualment registren el seu nom quan omplen la paperassa de la formació.
Idees finals
Amb aquest article hem après els 5 passos bàsics inicials per començar un negoci d’èxit avui. Primer, hauries de dedicar temps a fer una recerca completa sobre el camp per a conèixer el sector i el mercat i després d’això convindria dissenyar un pla de negoci robust, incloent tot allò relacionat amb el finançament, preus, beneficis, etc. A continuació el següent pas és escollir el model de negoci més adequat i estaràs llest per registrar el nom de l’empresa. Arribats a aquest punt, ja estàs preparat per veure els darrers 4 passos avançats per obrir una botiga, negoci o empresa d’èxit avui.
Preparat pels següents 4 passos? Llegeix la segona part d’aquest article sobre començar un negoci!
Ganes de més?
Has acabat aquest article sobre “Els 9 passos essencials per començar un negoci d’èxit avui” i esperem que l’hagis gaudit. En vols més?
La nostra història
Hi havia una vegada un jove estudiant que va aprendre a programar a l’Escola. Estava fascinat per la possibilitat de crear apps ell mateix i, d’ençà, splashapps va créixer fins a esdevenir una realitat i no un somni infantil.
Les nostres apps
Tens una idea d’app?
A splashapps transformem la teva idea en una realitat i creem apps útils i jocs divertits. Explica’ns la teva idea i podem intentar dur-la a terme plegats!
Les nostres apps
Parlem-ne
- info@splash-apps.com
- feedback@splash-apps.com
- idea@splash-apps.com
- Xat d'Instagram
- Xat de Twitter
© Copyright 2019 splashapps